ADJA BÉRBE INGATLANÁT
FORGATÁSRA, FOTÓZÁSRA!

Sokszínű építészetének, kiváló filmes szakembereinek és a kiemelkedő hazai filmes támogatási rendszernek köszönhetően az elmúlt években Magyarország és Budapest a nemzetközi filmprodukciók kiemelt célpontjává vált. Olyan világsztárok forgattak már nálunk, mint Brad Pitt, Ryan Gosling, Harrison Ford, Adrien Brody, Bruce Willis, Tom Hanks vagy Rowan Atkinson, de Antonio Banderas, Robert Redford és Madonna is megfordult már a fővárosban. Magyarországon évente átlagosan 250 mozi- és tévéfilm készül, emellett pedig számtalan fotózásnak és reklámfilm-forgatásnak ad otthont az ország. Ezeknek a produkcióknak a jeleneteit pedig nem csak filmstúdiókban, utcákon és kastélyokban veszik fel, hanem sokszor magáningatlanokban is, így egyre többeknek jelent alkalmi bevételt, hogy házukat vagy lakásukat bérbeadják mint forgatási helyszínt. Akik készek belevágni a kalandba, azok igazán jól járhatnak vele és kis szerencsével talán hollywoodi sztárokkal is találkozhatnak!

A régi villák és polgári lakások különösen keresett helyszínei film- és fotóprodukcióknak

MIÉRT ÉRI MEG BEENGEDNIE EGY
STÁBOT AZ OTTHONÁBA?

Egy ház- vagy lakás tulajdonosának egy forgatás vagy fotózás elsődleges vonzereje természetesen a vele járó bérleti díj. Magáningatlanok esetében irányadónak tekinthető, hogy egy nagyobb produkció egy teljes napi bérletért az adott ingatlan egy havi bérleti díját fizeti, de a konkrét árat nagyban befolyásolja a produkció műfaja és igényei, hiszen egy néhány fős stábbal megvalósuló divatfotózás egészen más terhet ró a helyszín bérbeadójára, mint egy nagyszabású filmforgatás. Az anyagi haszon mellett azonban egy produkció más előnyökkel, így például felújítással is járhat. A stáb köteles a forgatás után ugyanolyan vagy akár jobb állapotban hagyni a helyszínt, mint amilyen volt. Így ha nyitott rá, a produkció végeztével, mikor mindent viszaalakítanak, akár újrafesthetik otthonát, új virágokat ültethetnek a kertjébe vagy szert tehet olyan, különleges berendezési tárgyakra amelyeket lehet, hogy egy nemzetközileg elismert lakberendező választott ki a produkció számára. Emellett persze nem elhanyagolható pozitívuma a bérbeadásnak az érzés, mikor magazinok hasábjain, tévében vagy mozivásznon láthatja viszont otthonát. Ráadásul egy minőségi produkció páratlan referenciaként szolgálhat egy ingatlan bemutatására és növelheti annak értékét is.

Stílusosan berendezett modern lakásokat leggyakrabban divatfotózások helyszínéül keresnek

Az előnyökön túl a forgatások persze kellemetlenségekkel is járnak, ezért nagy rugalmasságot igényelnek a helyszín bérbeadójától. A filmes és fotós csapatok akár két-három alkalommal is megnéznek egy adott helyet, mielőtt végleg leteszik mellette a voksukat. Továbbá amikor eldől, hogy a produkció Önnél valósul meg, előfordulhat, hogy akár 30-40 fős stáb érkezik Önhöz a forgatási napon, több teherautónyi felszereléssel és berendezési tárggyal. A stábok jellemzően egy helyszínen egy fél vagy egy teljes napot töltenek, de olyan is előfordul, hogy akár egy egész héten át használnak egy adott helyet.

Fontos, hogy a bérlésre vonatkozó részleteket és feltételeket írásban is rögzítsük és szerződés garantálja azok betartását. A produkció helyszíneiért felelős személy, az úgynevezett location manager, mindig részletesen elmondja, hogy a tulajdonos mekkora felfordulásra számíthat majd és minden információt megoszt a fotózással vagy forgatással kapcsolatban. Ettől függetlenül jó lehet, ha a tulajdonos vagy képviselője személyesen is jelen van a forgatáson, hogy adott esetben válaszolni tudjon a stáb menetközben felmerülő kérdéseire. Fontos megjegyezni, hogy nagyon sok produkciós cég van Magyarországon, akik legtöbbször különböző, szabadúszó location managerekkel dolgoznak. Ezért mindig érdemes megnézni a filmet gyártó cég korábbi referenciáit és pontosan átnézni a felkínált bérleti feltételeket.

Andrea Falk Miksa utcai otthonában forgatták Madonna főszereplésével az Evita című film egyik jelenetét

Egy filmes vagy fotós stábot beengedni a lakásába vagy házába tehát mindenképpen nagy bizalmat kíván, ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy a forgatások és fotózások pozitív élményt jelentenek a lakástulajdonosok számára és a legtöbben nyitottak rá, hogy további produkcióknak adják bérbe otthonukat. Andrea például rendszeresen adja bérbe gyönyörű, budapesti, Falk Miksa utcai lakását forgatásra, így olyan filmeket forgattak már otthonában, mint az Oscar-díjas Szabó István rendezte A napfény íze, de Madonna ikonikus musicaljéhez, az Evitához is vettek fel itt jeleneteket. Mivel a magáningatlanok keresett, ugyanakkor nehezen elérhető helyszínek, egy-egy forgatásra nyitott, “bevált” helyszín nagy érték a filmesek körében, amelynek gyorsan híre megy a szakmában, ezért egy produkció nagy eséllyel további forgatásoknak és fotózásoknak nyithat teret, így a bérbeadás akár rendszeres bevételi forrássá is válhat a tulajdonos számára.

Catherine mediterrán hangulatú kertje számos katalógusfotózásnak adott már otthont

MILYEN INGATLANOK A
LEGKERESETTEBB FILMES ÉS FOTÓS
HELYSZÍNEK?

Általános tendencia, hogy a rendezők, amikor csak lehet, szeretnek valós helyszínen forgatni, hogy a film hangulata minél autentikusabb, hitelesebb legyen. Míg korábban bevett szokás volt, hogy egy film belső térben játszódó jeleneteit stúdiókban, épített díszletekben vették fel, manapság ez csak akkor van így, ha egy-egy speciális felvétel vagy a forgatás időtartama ezt erősen indokolja. Épp ezért, különösen az egyedi belsőtereket kereső, illetve rövidebb lefolyású produkciók, mint például reklámfilmforgatások vagy fotózások nagyon gyakran keresnek magáningatlanokat, mint lehetséges helyszíneket.

Budapestet előszeretettel választják helyszínül patinás századfordulós miliője és más városok, mint például Párizs, Róma, Moszkva vagy akár Buenos Aires utcáinak megidézésére alkalmas, színes építészete miatt, így a régi nagypolgári lakások, korhű berendezésű villák és rezidenciák rendkívül keresett helyszínek. Eredeti állapotban megmaradt, XIX. századi belsőtere miatt gyakran választják helyszínül például Kata Andrássy úti otthonát, ahol többek között az Oscar-díjas Michael Caine és Adrien Brody is megfordultak már - előbbi a Menekülés a győzelembe című film, utóbbi pedig a Houdini sorozat forgatásakor.

Ebben a korhűen berendezett, századfordulón épült Andrássy úti lakásban forgatott Adrien Brody

A stílusosan berendezett, modern lakások, loftok szintén kedvelt és keresett helyszínek, főképp divat- és enteriőrfotózásokhoz. Az angol Boden divatmárka például több napot töltött a Brody Houseban, mikor nyári kollekcióját fotózta a hotel közös tereiben. Forgatásokhoz és fotózásokhoz gyakran keresnek hangulatos családi házakat, kerteket. Így találtak például Catherine gyönyörűen rendezett, medencés kertjére, ahol nemrég egy nemzetközi hírű kertibútor-márka katalógusa készült.

Előfordul ugyanakkor az is, hogy egy film a forgatókönyv szerint épp egy hétköznapi helyszínen játszódik. Ilyen volt például a Konica Minolta egyik reklámfilmje, amelyben egy fiatal divattervező otthonát jelenítették meg egy átlagosnak mondható, budapesti lakásban. “Nem is gondoltam, volna, hogy ilyen sok ember befér a lakásba… De összességében nagyon jó élmény volt (a forgatás). Nagyon profi volt a stáb. Néhány óra alatt felvették a jeleneteket és mikor végeztek, minden lámpát, meg kelléket egy pillanat alatt kipakoltak és már itt sem voltak. (...) Egyetemistaként nagyon jól jött ez a bevétel.” - mondta Anna, a lakás tulajdonosa.

Az angol Boden több napon át fotózta nyári kollekcióját a Brody House világos, tágas tereiben

Látszik tehát, hogy mivel minden forgatókönyv és kreatív koncepció más, a legkülönbözőbb helyszíneken valósulnak meg forgatások és fotózások. Ha úgy gondolja, hogy ingatlana érdekes helyszín lenne produkciók számára és kedvet érez arra, hogy bérbeadja forgatásra vagy fotózásra, regisztrálja a Progressive Productions helyszín-adatbázisába a következő címre küldött emailben:
locations@progressiveproductions.hu